Sistemul solar sau „Poveştile lui Galileo”

Povestile lui Galileo este un spectacol interactiv în versuri,  urmat de un atelier creativ pentru copii 4-12 ani. Durata spectacolului plus atelier este de aproximativ o ora si jumatate.

Alături de Galileo, interpretat de actorul Voicu Hetel, învăţăm distrandu-ne vreme de o ora lucruri noi surprinzătoare, despre sistemul nostru solar, planete, rachete, vulcani şi sateliţi, dar ne şi jucăm.

De ce Galileo?

Galileo Galilei (1564-1642) a fost primul astronom care a folosit un telescop pentru a observa miscaril corpurilor ceresti. Observatiile sale l-au determinat sa afirme ca centrul Universului nu este Pamantul, asa cum sustineau invataturile bisericii. La fel ca si Copernic, inaintea sa, Galileo si-a dat seama ca Terra si toate planetele descoperite pana atunci, se invartesc in jurul Soarelui. Printre cele mai importante descoperiri ale sale se numara si cele mai mari 4 luni ale lui Jupiter: Io, Europa, Ganimede si Callisto. Acestea sunt denumite de astronomi si „luni galineene” in cinstea lui Galilei care le-a vazut primul, in 1610.

Se povesteste ca atunci cand l-a observat pentru prima data pe Saturn, tot in 1610, Galileo Galilei nu dispunea de un telescop suficient de performant pentru a distinge toate detaliile. La vederea inelelor lui Saturn care pareau niste umflaturi ciudate, el a notat in jurnalul sau: „Saturn are urechi”.

10514692_248856335312059_5008942409180506141_n

Teme abordate:

  1. Sistemul solar este format din 8 sau 9 planete?
  2. Ce inseamna aselenizare?
  3. Care sunt satelitii lui Jupiter?
  4. Galilei a construit unul dintre primele telescoape, a descoperit satelitii lui Jupiter si a observat planeta Venus si inelele lui Saturn.
  5. Luna este un satelit natural al Terrei unde gravitatia este de 6 ori mai redusa.
  6. Exista 4 planete telurice si 4 planete gazoase.
  7. Planetele gazoase sunt inconjurate de inele cele mai vizibile sunt ale lui Saturn.
  8. Venus e foarte stralucitoare si mai este denumita si Luceafarul.

9 Marte este denumita Planeta Rosie

10492151_248860065311686_8104013158571489735_n

Experimentul propus – Vulcanul

Praf rosu, cum vezi pe Marte, o planeta cu vulcani, n-o sa vezi in alta parte.

Eruptiile i-au fascinat pe oameni din cele mai vechi timpuri. Vechii greci credeau ca de acestea „se ocupa” Hephaistos care detinea furnale uriase in maruntaiele Pamantului. Vulcani au fost descoperiti insa si pe alte corpuri ceresti cum ar fi de pilda Marte, pe Luna, ori pe Io. Cel mai mare vulcan din sistemul nostru solar se afla pe Planeta Rosie, cum mai este supranumita planeta Marte. Craterul vulcanic al lui Olympus Mons are o inaltime de 25 km si un diametru de 500 km, el fiind vizibil de pe Terra.

Cum obtinem o reactie chimica asemanatoare unei eruptii vulcanice?

Copilul afla despre reactia dintre un acid si o sare care in combinatie cu alte ingrediente secrete, doar de noi stiute, vor produce o eruptie pe cinste cu degajare de dioxid de carbon.

Din secretele spectacolului

Ca orice spectacol şi acesta avea nevoie de o recuzită care să mă ajute să ilustrez povestea în versuri. Şi cum este vorba despre sistemul solar, a trebuit să aduc cumva în scenă planetele. După o muncă de cercetare în care am aflat cam ce dimensiuni şi culori trebuie să aibă, am trecut la treaba. Mai întâi am căutat nişte baloane rotunde pe care le-am umflat încercând să le aduc la dimensiunile necesare. Cu un adeziv tip aracet am aplicat pe ele bucăţi de ziar până le-am acoperit complet cu mai mule straturi. Tehnica poartă denumirea de papier mache, adică hârtie amestecată în traducere. Pentru unele dintre sferele astfel obţinute am preparat un amestec vâscos compus din apă, făină, hârtie igienică, adeziv, nisip cu pietricele şi diverse culori. Aplicat pe sfere am obţinut rezultate spectaculoase.

Planeta ta

ttt

La sfârşit putem discuta despre ce am învăţat. Vom recapitula planetele, vom ştii că se învârtesc în jurul soarelui care este o stea, că luna nu e o planetă ci un satelit, că există 4 planete telurice şi 4 gazoase în sistemul nostru solar, că Pluto e doar planetă pitică şi multe altele. Cu toate aceste lucruri noi învăţate ne punem pe treabă şi personalizăm fiecare câte o mică planetă din polistiren, pe care o puteţi lua acasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post

Să crești mare!

un atelier senzorial recomandat copiilor cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani Durata: 30 de minute de poveste urmata de o explorare senzoriala a diverse tipuri de seminte pe

Sapte pitici, sapte personalitati – Cine e copilul tău?

adaptare dupa basmul Albă ca zăpada de Fratii Grimm durata: o ora si jumatate Sapte pitici, sapte personalitati este un atelier de dezvoltare prin teatru pentru copii (4-11 ani) in care

De-a dura

spectacol dedicat copiilor cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani durata: 30 de minute distributie: Voicu Hetel si Lena Clera Coadă subiect: Doi călători curioşi se plimbă, se învârt,